Werken bij MediRisk

Vacature Adviseur Medisch Risicomanagement 36 - 38 uur

Wil jij zichtbaar, hoorbaar en tastbaar de toon te zetten bij vraagstukken rondom de (patiënt)veiligheid in de zorg? En heb je de skills en expertise die daarvoor nodig zijn? Voor de afdeling Medisch Risicomanagement zijn wij per direct op zoek naar een adviseur medisch risicomanagement. Een inspirerende en boeiende functie voor iemand met hart voor kwaliteit & veiligheid in de zorg.

Wie zijn wij?

MediRisk is een onderlinge verzekeraar van zorgorganisaties voor patiëntveiligheid en medische aansprakelijkheid in Nederland. Wij werken zonder winstoogmerk. Ongeveer de helft van de algemene ziekenhuizen heeft zich bij MediRisk aangesloten. Daarnaast verzekeren wij ook andere zorgorganisaties, zoals ZBC’s, huisartsenposten, diagnostische centra en GGZ instellingen.

Samen met onze leden zorgen wij ervoor dat medische aansprakelijkheid goed verzekerd is en blijft. Dat doen we door innovatief de patiëntveiligheid te vergroten en met menselijke maat de impact van een medische claim voor patiënt, zorgverlener en zorgorganisatie te beperken.

De kracht van MediRisk is de combinatie van een complete verzekering gekoppeld aan zorgvuldige claimbehandeling en medisch risicomanagement. Wij zijn ervan overtuigd dat solidariteit tussen zorgaanbieders en een aanpak die gericht is op het continu leren en verbeteren van de (patiënt)veiligheid, het best werkbare model is om zorgaanbieders en patiënten duurzaam van een (financieel) vangnet te blijven voorzien als er onbedoeld schade ontstaat. Het (internationale) netwerk van de onderlinge zorgt daarbij voor de noodzakelijke solidariteit, de kennis en de middelen.

Bij Medisch Risicomanagement werken drie data scientists en 4 adviseurs medisch risicomanagement.

Waar ga je het verschil maken?

Wij zijn voor onze leden al jaren een vertrouwde partner, met de belangrijke maatschappelijke rol om de patiëntveiligheid te verbeteren en daarmee schade te voorkomen en/of te beperken. Het is de taak van de afdeling Medisch Risicomanagement om zichtbaar, hoorbaar en tastbaar de toon te zetten bij vraagstukken rondom de (patiënt)veiligheid in de zorg.

Daarbij hanteren wij een andere kijk op veiligheid – Safety-II – dan de afgelopen jaren gangbaar was.  Een gedachtegoed dat we in 2017 mede-introduceerden in de Nederlandse zorg en inmiddels een belangrijke pijler vormt in het nationale programma om de patiëntveiligheid te verbeteren. Alles draait daarbij om te leren van de dagelijkse praktijk. Wij zijn actief deelnemer in de relevante (internationale) kennisnetwerken om kennis uit te wisselen en de nieuwste inzichten te delen via publicaties, onderzoek en kennisbijeenkomsten.

De belangrijkste taak van de afdeling is de vertaling van onze kennis op het gebied van patiëntveiligheid naar praktische toepassingen in de zorgpraktijk. Dit doen wij in nauwe samenwerking met onze leden en data(science) collega’s. Data science beschikt over een unieke database met meer dan 27 jaar claimhistorie, die zij optimaal kan benutten voor het ontwikkelen van bruikbare inzichten in de risico’s, verbeterpotentieel en resultaten.

Wat ga je concreet doen?

 • Met jouw kennis en expertise op het gebied van kwaliteit en veiligheid adviseer je onze leden (zorgorganisaties) over het verbeteren van medisch risicomanagement en patiëntveiligheid. Dit houdt onder meer in dat je ‘accounthouder’ bent van een aantal leden en gesprekken voert met bestuurders, zorgverleners en kwaliteitsfunctionarissen over: klacht- en claimmanagement, claiminformatie, mogelijkheden om claims en patiëntschade te voorkomen, wetgeving, kwaliteits- en veiligheidssystemen, veiligheidscultuur (zorg)processen en innovaties.
 • Je werkt samen met collega’s aan continue verbetering van onze dienstverlening, innovatieve productontwikkeling en het versterken van ons vakmanschap.
 • Je initieert en begeleidt trajecten waar we samen met leden en professionals uit het veld vernieuwingen uitdenken en in de praktijk testen, zodat ze na gebleken succes verspreid kunnen worden over de leden.
 • Daarnaast lever je een actieve bijdrage aan de het uitdragen van Safety-II door het mede verzorgen van trainingen, workshops en presentaties.
 • Je draagt actief bij aan het verder ontwikkelen van onze kennis op het gebied van patiëntveiligheid en (medisch) risicomanagement door op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen in de nationale en internationale omgeving en actief netwerken te onderhouden. Binnen het team worden hiervoor aandachtsgebieden (domeinen) verdeeld.
 • Je voorziet management en collega’s gevraagd en ongevraagd van advies op jouw vakgebied.
 • Je bent last but not least ook de prettige collega die er is als de ander je even nodig heeft en op eigen wijze een bijdrage levert aan de vorming van een energiek team.

Wat breng je mee?

In de zorg gaat het om mensen. Bij ons ook. De menselijke maat is leidend in hoe wij naar de omgeving kijken en ons werk doen. Belangrijkste is dan ook je persoonlijkheid en intrinsieke motivatie. Je kunt duidelijk aangeven waarom je met ons de uitdaging aan wilt gaan en wat je wilt bereiken. Gelet op de samenstelling van het team nodigen we ook nadrukkelijk mannen uit om te reageren.

Als adviseur medisch risicomanagement ben je een verbinder. Met jouw relatievaardigheden en souplesse schakel je even makkelijk met je eigen collega’s als met zorgverleners, bestuurders of vertegenwoordigers van beroepsorganisaties.

Je bent flexibel, hebt souplesse en een groot aanpassingsvermogen. Je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit en bent niet snel uit het veld geslagen als het even anders loopt dan gedacht. Je bent praktisch ingesteld (als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan).

Het is bijna overbodig te noemen dat je zelfstandig kunt werken maar ook autonoom bent in je denken, zodat je een extra dimensie aan het ervaren team toevoegt. Je bent daarbij ondernemend ingesteld waardoor je kansen creëert en die zelfstandig weet te realiseren.

Als goede adviseur beschik je over uitstekende mondelinge- en schriftelijke communicatie vaardigheden.

Je hebt een HBO/WO werk -en denkniveau en ruime werkervaring in de zorg. Waarbij je ook aantoonbare affiniteit en ervaring (minimaal 3 jaar) hebt met het verbeteren van kwaliteit en veiligheid bijvoorbeeld vanuit een management of advies rol.

Je bent in staat om direct zelfstandig projecten te begeleiden met hoogopgeleide professionals. Ervaring met projectmatig werken, risicomanagement en/of verandermanagement vinden wij dan ook belangrijk.

Wat bieden wij jou?

 • De mogelijkheid om jouw passie voor patiëntveiligheid ruim baan te geven en hiermee impact te hebben op de zorg op landelijk niveau.
 • De kans om jezelf verder te ontwikkelen en samen met ons als pioniers het Safety-II gedachtegoed in de zorg verder te ontwikkelen.
 • Veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en eigen initiatief.
 • Een prettige, informele werksfeer waar de menselijke maat leidend is en verbinding, vertrouwen en vakmanschap belangrijke waarden zijn. Er is een grote betrokkenheid van alle collega’s bij het werk wat we doen en bij de mensen voor wie we het doen. De achtergronden en competenties van collega’s zijn heel divers maar de betrokkenheid tussen collega’s is erg groot.
 • De mogelijkheid om heel flexibel te werken. Dat geldt voor de werktijden maar ook voor thuiswerk. Een laptop en mobiele telefoon behoren tot de standaard uitrusting van al onze collega’s zodat je op iedere plek je werk kunt doen en een optimale balans tussen werk en privé kunt creëren. Natuurlijk allemaal in goed onderling overleg.
 • Naast al het bovenstaande een aantrekkelijk salaris en goede secundaire regelingen zoals dertiende maand, vakantiegeld en goede pensioenregeling.
 • Het betreft een (fulltime) functie voor 36-38 uur.

Meer informatie over de functie? Solliciteren?
Neem contact op met Theunis Schaafstra, manager Ledenadvies en Medisch Risicomanagement, via 06-103 70 748. Aan hem kun ook je sollicitatie richten in de vorm van een korte motivatiebrief en een CV, via  theunis.schaafstra@medirisk.nl

Over MediRisk

MediRisk in Utrecht is geen traditionele verzekeraar. Wij zijn een onderlinge waarborgmaatschappij van ziekenhuizen voor de verzekering van medische aansprakelijkheid en werken zonder winstoogmerk. Ongeveer de helft van de algemene ziekenhuizen heeft zich bij MediRisk aangesloten. Zo dragen we samen de kosten van medische aansprakelijkheid en stellen de verzekerbaarheid veilig.

Getalenteerde mensen

De kracht van MediRisk is de combinatie van een complete verzekering gekoppeld aan zorgvuldige claimbehandeling en medisch risicomanagement. Ons streven is het verminderen van schade. Door het unieke karakter van de onderlinge waarin ziekenhuizen zich verenigd hebben om zowel samen de kosten te dragen als inzicht in risico’s met elkaar te delen, is dat ook realiseerbaar. Ons team bestaat enerzijds uit schadebehandelaars en gespecialiseerde juristen die worden bijgestaan door medisch adviseurs in alle specialismen. Anderzijds werken er bij MediRisk preventieadviseurs en analisten met verschillende achtergronden en specialisaties. Denk vooral aan expertise op het gebied van patiëntveiligheid, risico- en klachtenmanagement en zorgdata.

MediRisk is altijd op zoek naar getalenteerde mensen. Voor een open sollicitatie kun je contact opnemen via onderstaande knop.

Open sollicitatie