Hoe en wat kunnen we leren van de dagelijkse praktijk?

Patiëntveiligheid in het coronatijdperk

Het is evident dat de coronacrisis een grote impact heeft op de patiëntveiligheid in ziekenhuizen. Niet alleen de behandeling van coronapatiënten en alles wat daarbij komt kijken, is compleet nieuw. Ook de hervatting van de reguliere zorg is iets waar wij samen met de zorgaanbieders een adequaat antwoord op moeten vinden. MediRisk ondersteunt haar leden daarbij door de beschikbare kennis over risico’s en patiëntveiligheid onderling te delen en zo snel te leren van de complexe dagelijkse werkelijkheid. Op deze pagina brengen wij relevante informatie bij elkaar die ons verder kan helpen.

MediRisk Coronamonitor

Op dit moment zijn wij bezig met de ontwikkeling van een eigen monitor, de MediRisk Coronamonitor. Meer informatie hierover volgt spoedig.

De MediRisk Webinars: COVID-19 & resilience

In de zomer van 2020 organiseerde MediRisk vier webinars met als thema Covid 19 & resilience, waarin sprekers uit ziekenhuizen hun ervaringen deelden. Centraal stonden vragen als: Hoe houden we de waardevolle ervaringen opgedaan tijdens de crisis vast? Hoe kunnen wij de reguliere zorg weer veilig opstarten? Leidt uitgestelde zorg tot meer onvrede bij patiënten en mogelijk tot meer klachten en claims? Wat gaat de toekomst ons brengen en hoe bereiden wij ons daarop voor?

Hier kunt u de webinars nog een keer bekijken.

ISQUA webinars

ISQua is een internationale vereniging met als doel de kwaliteit en veiligheid in de gezondheidszorg te bevorderen door middel van internationale samenwerking. Het netwerk omvat meer dan 70 landen en 6 continenten. Leden zijn artsen, verpleegkundigen, zorgverleners, beleidsmakers, patiënten en verzorgers. Zij vormen een actieve gemeenschap van gelijkgestemde collega’s die elkaars geloof delen in het verbeteren van de veiligheid en kwaliteit van de gezondheidszorg voor iedereen. Leden krijgen toegang tot de wereldwijde community van ISQua, exclusieve website-inhoud, kortingen op conferenties, toegang tot het International Journal for Quality in Health Care, exclusieve toegang tot experts uit de industrie en nog veel meer.Ook MediRisk is aangesloten bij ISQua.

Uiteraard veel aandacht voor patiënt safety en corona hier. Op de site van ISQua zijn een groot aantal whitepapers en webinars te vinden. Wij hebben er enkele voor u geselecteerd.

Whitepaper patiëntveiligheid aanbevelingen tijdens Covid-19
PATIENT SAFETY RECOMMENDATIONS FOR COVID19 EPIDEMIC OUTBREAK

Webinar van Helen Hughes, Chief Executive, Patient Safety Learning, Rachael Grimaldi, Senior Anaesthetic Registrar, Brighton and Sussex University Hospitals NHS Trust en Kathy Kovacs Burns, Consultant en Patient Advocate. Over communicatie tussen zorgpersoneel en patiënten tijdens corona pandemie
Webinar: Challenges in communicatie tussen zorgpersoneel en patiënten: COVID-19

Webinar van Dr. Thomas Lee, internist Brigham and Women’s Hospital in Boston, Massachusetts. Professor of Medicine, part time, aan Harvard Medical School en Chief Medical Officer to Press Ganey, Inc.
Webinar: The invisible patiënt, Caring for those without COVID-19

Specifieke informatie over Patient Safety Recommendations for COVID-19 in Europa vindt u hier.

Op deze pagina vindt u ook diverse webinars over patiënt safety in het algemeen.


Gupta Strategists is een onafhankelijk adviesbureau voor organisaties in de zorgsector, in binnen- en buitenland. Zij zoeken praktische oplossingen en innovatieve ideeën voor complexe (zorg)vraagstukken. Uitgangspunt daarbij is de zorg aantoonbaar beter maken. Gupta brengt regelmatig studies uit die maatschappelijk relevante inzichten geven en belangrijke trends signaleren.

Een recente studie naar de kosten van uitgestelde zorg door de coronacrisis kreeg landelijke bekendheid. Op de site zijn nog een aantal interessante onderzoeken te vinden.

De Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) is opgericht door de beroepsgroep van intensivisten en is bedoeld voor intensivisten. Inmiddels doen alle Nederlandse IC’s mee aan dit initiatief en worden per jaar de gegevens van ongeveer 80.000 nieuwe IC opnamen aan de NICE database toegevoegd. NICE verzorgt de complete registratie van alle beschikbare data van deelnemende IC afdelingen. Doel is het monitoren en optimaliseren van de kwaliteit van IC zorg. Ook op deze site uitgebreid aandacht voor COVID-19. Op de site veel statistieken over de impact van corona op de IC’s.