Co-creatie met Nivell en SAZ Kennisnetwerk Patiëntveiligheid

Groen licht voor Safety-II onderzoek ZonMW en MediRisk

MediRisk heeft groen licht gekregen voor het project ‘Overstijgend leren van calamiteiten vertalen naar verbeteren in de praktijk; De Nederlandse Resilience Analysis Grid (RAG-NL) als Safety-II-interventietool.’

Een hele mond vol voor een Safety-II onderzoek waarvoor wij samen met andere partijen subsidie hebben ontvangen van ZonMW. Dit onderzoek is een co-creatie van Nivel, MediRisk en SAZ Kennisnetwerk Patiëntveiligheid.

Er word gestreefd een interventie te ontwikkelen die alle 29 aangesloten SAZ ziekenhuizen in staat stelt om van elkaar te leren. We kijken in dit onderzoek, met zorgteams binnen ziekenhuizen, hoe maatregelen het beste kunnen aansluiten op de dagelijkse praktijk.

In ziekenhuizen werken zorgteams elke dag om veilige zorg te bieden. Het komt echter voor dat onverwacht iets mis gaat, waardoor een patiënt schade oploopt. Bij ernstige schade spreken we van een calamiteit. Om calamiteiten te voorkomen doen ziekenhuizen onderzoek en stellen verbetermaatregelen op. Sommige maatregelen leiden tot verbeteringen. Andere maatregelen stranden. Van beide situaties kan worden geleerd.

Safety-II expertise MediRisk

Adviseurs van MediRisk hebben sinds 2016 expertise ontwikkeld op het gebied van Safety-II. Met zorgorganisaties uit de ledenorganisatie MediRisk werden tussen 2018 en 2021 diverse pilots uitgevoerd om methoden en concepten in de praktijk uit te proberen. Daarnaast namen nog eens honderden deelnemers uit zeker 40 ziekenhuizen deel aan de door MediRisk georganiseerde trainingen over Safety-II. Onze adviseurs zijn inmiddels ook opgenomen in internationale Safety-II netwerken en de uitkomsten van de pilots zijn ook daar gedeeld.

Meer over het ZonMW project