Financieel dashboard draagt bij aan meer grip op kosten

Medirisk Focus 2024: trend in dure claims zet door

‘Net als vorig jaar was ik ook dit jaar verrast door de uitkomst van de Medirisk Focus. De Focus van 2024 laat zien dat de trend van een groeiend aantal dure claims helaas doorzet. Om onze leden te ondersteunen bij het beheersen van deze kosten, hebben wij samen met hen een nieuw financieel dashboard ontwikkeld.

De Medirisk Focus brengt jaarlijks de kosten van medische claims in kaart van alle zorginstellingen die deel uitmaken van de ledenorganisatie over een periode van vijf jaar. Het aantal leden-zorginstellingen dat de afgelopen jaren te maken kreeg met een dure claim blijft stijgen, van 10 naar 42%. Vorig jaar was dat nog 30%.

Wij spreken van een dure claim als die meer dan zeven ton behelst. Alle zorginstellingen kunnen in de toekomst te maken krijgen met extremen en de kans dat dat gebeurt is reëel. Het lastige is dat je als ziekenhuis nooit kan voorspellen wanneer dat gebeurt.

Wat ook opvalt is dat de gemiddelde kosten van een openstaande claim dit jaar hoger zijn dan 100.000 Euro. Dit alles heeft tot gevolg dat de financiële risico’s voor zorginstellingen aanzienlijk zijn geworden.

Data analyse

Waar komen die stijgende kosten vandaan? Ten eerste is er een stijging in het aantal claims. Maar uit de data-analyse van Medirisk blijkt dat de kostenontwikkeling vooral plaatsvindt bij uitkeringen voor verlies van arbeidsvermogen bij patiënten. Enkele jaren geleden gingen de uitgaven vooral naar huishoudelijke hulp & verzorging.

Permanent inzicht in claims

Het is in het belang van de zorginstelling, betrokken arts en patiënt om samen claims te benaderen vanuit een herstelgerichte aanpak en de impact voor alle betrokkenen te verkleinen. Onderdeel hiervan is dat de zorginstelling permanent inzicht heeft in de claims en kan bijsturen. Met het nieuwe dashboard bieden wij zorginstellingen de mogelijkheid om vooruit te kijken naar toekomstige ontwikkelingen teneinde meer inzicht en grip op de kosten te krijgen.

Medirisk Financieel Dashboard

Ons dashboard is ontwikkeld in nauwe samenwerking met financiële afdelingen van aangesloten leden. Het is specifiek toegespitst op het risicoprofiel van de zorginstelling. Hierdoor kunnen meer weloverwogen keuzes gemaakt worden. Het biedt inzicht in onderwerpen als:

  • Toekomstige kosten: Het dashboard geeft inzicht in de toekomstige uitlooprisico’s van medische aansprakelijkheidskosten.
  • Eigen risico: Zorginstellingen kunnen zien hoe hun eigen risico zich verhoudt tot dat van andere instellingen en welke financiële gevolgen verschillende keuzes hebben.
  • Claimkenmerken: Het dashboard analyseert de kenmerken van individuele claims, waardoor zorginstellingen inzicht krijgen in de oorzaken van hoge kosten en mogelijke verbeterpunten.

Op basis van de verkregen inzichten ontstaat een beter beeld van de financiële risico’s. Zo helpt het dashboard zorginstellingen om de financiële risico’s van medische aansprakelijkheid beter te beheersen.

Onderlinge solidariteit steeds belangrijker

Duidelijk is dat enkele dure claims een enorme impact kunnen hebben op een zorginstelling. De impact van dure claims voor de verzekerbaarheid van medische aansprakelijkheid is groot. Willen we medische aansprakelijkheid ook in de toekomst verzekerbaar houden, dan is onderlinge solidariteit een voorwaarde. Alleen zo houden we medische aansprakelijkheid verzekerbaar en betaalbaar voor elk lid. Het is het cement dat ons bindt als ledenorganisatie. We zorgen voor elkaar en delen samen de risico’s en de kosten’.

Bekijk de Medirisk Focus 2024

 

 

 

 

 

 

'Het is in het belang van de zorginstelling, betrokken arts en patiënt om samen claims te benaderen vanuit een herstelgerichte aanpak en de impact voor alle betrokkenen te verkleinen.'