MediRisk in data

Bent u benieuwd naar de ontwikkeling van het aantal claims en de kosten van medische aansprakelijkheid? Hieronder treft u een aantal interactieve visualisaties samengesteld door het Data Science team van MediRisk.

Ontwikkeling aantal claims en schadelast

Bovenstaande visualisatie toont de ontwikkeling van het aantal claims (horizontale as) en de schadelast (verticale as) gemeld in de periode 1999-2021, voor vijf zorgprocessen. De grootte van de bollen geeft de gemiddelde schadelast per claim weer. Maak zelf uw eigen visualisaties door andere variabelen te kiezen voor de assen en bollen.

Verdeling kosten medische aansprakelijkheid naar claimomvang

Bovenstaande grafiek toont de ontwikkeling in de kosten van medische aansprakelijkheidsclaims, op basis van het jaar waarin een claimdossier is gesloten. Claims zijn gegroepeerd op basis van de kosten per claim. De grafiek laat zien dat sinds 2005 een steeds groter deel van de totale claimkosten is toe te schrijven aan claims waarin meer dan 100.000 euro is uitgekeerd. Tip: Klik op de legenda-items om claimgroepen afzonderlijk te tonen.

Verdeling kosten per erkende / minnelijk geregelde claim

Bovenstaande figuur toont de ontwikkeling van de verdeling van de kosten per claim door de tijd. Tip: Klik op de knoppen onder de figuur om individuele jaren te tonen, en gebruik de muis om de figuur te draaien, en voor in/uitzoomen (rechter muisknop).