Home / Patiëntveiligheid / Nieuw Veiligheidsdenken

Nieuw Veiligheidsdenken: van wijzen naar leren

Wendbaar in een complexe omgeving

Medirisk is hét kennisinstituut in de zorg als het gaat om een andere benadering van patiëntveiligheid. Samen met onze leden hebben we nieuwe methoden op het gebied van patiëntveiligheid getest en bruikbaar gemaakt voor de Nederlandse zorg.

Met Nieuw Veiligheidsdenken stappen we af van zoeken naar oorzaken. In plaats daarvan stimuleren we het leren in de dagelijkse praktijk met Learning Teams. Hiermee leren zorgorganisaties om wendbaar en weerbaar te zijn bij onverwachte situaties.

Als onderlinge verzekeraar met ruim 30 jaar ervaring weten we hoeveel impact een klacht of claim kan hebben op patiënt, familie én zorgverlener. Een claimproces moet dan ook zorgvuldig doorlopen worden met zo weinig mogelijk extra impact op de betrokkenen. Dit kan met onze aanpak.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kenniscentrum patiëntveiligheid

Onze adviseurs hebben sinds 2016 expertise ontwikkeld op het gebied van Safety-II. Met onze leden hebben we nieuwe methoden voor patiëntveiligheid getest en toepasbaar gemaakt voor de Nederlandse zorg. Met deze kennis en expertise bieden we ondersteuning aan zorginstellingen op het gebied van patiëntveiligheid.

Trainingen

Bekijk ons aanbod van trainingen op het gebied van patiëntveiligheid. We verzorgen ook incompany trainingen.

Fellowship Nieuw Veiligheidsdenken

Wordt safety-II expert en neem deel aan de groeiende community van Fellows. Doel: verbeteren van patiëntveiligheid.

Herstelgerichte aanpak

Met ruim 30 jaar ervaring kennen we de impact van een klacht of claim op patiënt, familie en zorgverlener.

Trainingskalender 2025

In 2025 ligt meer dan ooit een sterke nadruk op onze herstelgerichte aanpak. Dit focusgebied heeft als doel om binnen zorgorganisaties een omgeving te creëren waarbij iedereen die betrokken is bij een incident de kans krijgt om emotioneel te herstellen en weer vertrouwen in de toekomst te krijgen. Ons trainingsaanbod sluit daar perfect bij aan.

Nieuw Veiligheidsdenken

Veel gestelde vragen

Wil je ondersteuning bij het implementeren van Nieuw Veiligheidsdenken in jouw organisatie? Neem contact met ons op. We denken graag mee.

Wat is het verschil tussen Safety-II en Nieuw Veiligheidsdenken?

Safety-II en Nieuw Veiligheidsdenken zijn beide benaderingen voor veiligheid, maar hebben verschillende accenten en filosofieën. Safety-II kijkt naar successen en veerkracht, terwijl Nieuw Veiligheidsdenken zich richt op cultuur, menselijke factoren en systeemcomplexiteit. Beide pleiten voor een breder begrip van veiligheid, verder dan het voorkomen van fouten alleen.

Safety-II
Focus: richt zich op het begrijpen van waarom dingen goed gaan in plaats van alleen te kijken naar wat er misgaat.
Doel: continu verbeteren door te leren van successen en normale dagelijkse praktijken.
Kernidee: systemen zijn veerkrachtig en kunnen zich aanpassen aan variaties en complexiteit.
Voorbeeld: in de zorg zou Safety-II kijken naar hoe zorgverleners dagelijks veilig en effectief werken, zelfs in onvoorspelbare omstandigheden.

Nieuw Veiligheidsdenken
Focus: richt zich op de menselijke factor en de complexiteit van systemen.
Doel: creëren van een veiligheidscultuur waarin leren, aanpassing en samenwerking centraal staan.
Kernidee: traditionele veiligheidsmodellen, die vooral op fouten en controles gericht zijn, schieten tekort in complexe omgevingen.
Voorbeeld: in de zorg gaat het Nieuw Veiligheidsdenken uit van het betrekken van zorgverleners bij veiligheidsstrategieën en het herkennen van hun vermogen om risico’s te beheren.

Hoe verschilt het Nieuw Veiligheidsdenken van traditionele veiligheid?

Traditionele veiligheid focust vooral op het voorkomen en analyseren van fouten (Safety-I). Het Nieuw Veiligheidsdenken (Safety-II) kijkt juist naar waarom dingen goed gaan, zodat succesvolle werkwijzen versterkt en verbeterd kunnen worden.

Waarom is het Nieuw Veiligheidsdenken belangrijk in de zorg?

Omdat zorg complex en veranderlijk is, helpt het Nieuw Veiligheidsdenken zorgverleners om flexibel en proactief met uitdagingen om te gaan. Door te leren van wat goed gaat en veerkracht te versterken, verbeteren we patiëntveiligheid op een duurzame manier.