Home / Patiëntveiligheid / Learning Teams

Leren is van levensbelang

Learning Teams brengen mensen samen die betrokken waren bij een veiligheidsincident of die waardevolle inzichten kunnen leveren. Het doel is om te leren en verbeteren, zowel van positieve als minder positieve ervaringen. Een Learning Team kan ook periodiek worden ingezet om opvallende processen beter te begrijpen en te verbeteren. Daarnaast helpen Learning Teams bij het leren van de dagelijkse praktijk, zoals tijdens debriefings en dagafsluitingen.

Echte verhalen voor echte verbeteringen

Het proces van een Learning Team is ontworpen om psychologische veiligheid te bevorderen. De mensen op de werkvloer moeten zich veilig voelen om om eerlijk te vertellen hoe het werk echt wordt uitgevoerd, inclusief de minder prettige kanten.

Een Learning Team bestaat uit drie tot acht mensen en heeft de sfeer van een informeel gesprek. Het team bekijkt het gehele systeem, niet alleen één specifieke gebeurtenis.

Het doel is niet om feiten te achterhalen of oorzaken te vinden, maar om de complexiteit van dagelijkse variaties in het werk te begrijpen en ruimte te maken voor echte, onbewerkte verhalen.

Herstel voor patiënt, zorgverlener en organisatie

Learning Teams verdiepen het inzicht in het werk en de context van beslissingen. Ze onthullen verbeterkansen en verzamelen ideeën van de werkvloer, waar de expertise zit. Het team neemt eigenaarschap over de oplossingen.

We zoeken geen perfecte oplossingen, maar vragen hulp bij het bedenken van verbeteringen. Deelname aan dit proces is een krachtige stap naar herstel, voor zowel werknemer als organisatie na een impactvolle gebeurtenis.

Learning Teams worden ingezet om meer te leren over de dagelijkse praktijk en de complexe omgeving waarin deze plaatsvindt.

Over Learning Teams

Lezen en kijken

Hieronder vind je handboeken, literatuur, video’s en factsheets die meer verdieping geven aan het onderwerp Learning Teams.

Richtlijnen voor succesvolle Learning Teams

Richtlijnen geïnspireerd op het werk van Todd Conklin, Brent Sutton, Glynis McCarthy, Brent Robinson en Contact Energy New Zealand.

Evaluation of Learning Teams Versus Root Cause Analysis

In dit artikel vergelijken de onderzoekers de methode Learning Teams en de Root Cause Analysis.

Discussiedocument over een Nieuw Perspectief

In dit whitepaper staan achtergronden en instrumenten die je als facilitator kunt gebruiken in een Learning Team.

Video Brent Sutton

Auteur en Learning Team-coach Brent Sutton tijdens het Medirisk-congres in 2022.

Visual Framework

Een grafische weergave van Learning Teams die hoort bij het boek “The Practice of Learning Teams”.

Over Learning Teams

Beschrijving over de ontstaansgeschiedenis van Learning Teams en een verwijzing naar achterliggende literatuur.