MediRisk jubileumcongres 21 april Tivoli Utrecht

Beter door Vertrouwen

MediRisk, onderlinge van ziekenhuizen, huisartsenposten en andere zorginstellingen bestaat dit jaar 30 jaar. In die 30 jaar is de wereld er niet eenvoudiger op geworden. Uit ervaring weten we dat het nog strakker reguleren en weer nieuwe regels en protocollen opleggen de zorg niet veiliger maakt. Sterker nog, er is iets anders nodig: een op herstel gericht perspectief.

Het bevorderen van de patiëntveiligheid heeft zich binnen de onderlinge door de jaren heen ontwikkeld. Tijdens ons jubileumcongres in 2017 is Safety-II op de kaart gezet door Erik Hollnagel en Sidney Dekker. Met Safety-II introduceerden we in Nederland het leren van de dagelijkse praktijk en zorgden we voor praktische toepassingen op dat gebied. Op ons komende jubileumcongres zetten we een volgende stap. Restorative Just Culture is een onderwerp dat ruimschoots aan bod komt: het creëren van een helende, rechtvaardige cultuur en handelwijze.

Helende cultuur

Als er iets fout gaat in het ziekenhuis of bij de huisartsenpost, dan helpt het enorm als je op de juiste manier omgaat met de fout of de klacht. Door daar juiste aandacht aan te geven voorkom je dat de gevoelde situatie verslechterd. Dat helpt de patiënt, maar ook de betrokken zorgverlener. Het vergroot het vertrouwen van betrokkenen in het proces.

In de claimbehandeling streven we ernaar om dat ‘met de menselijke maat’ te doen. Brieven te schrijven die begrijpelijk zijn, en, nog liever, de telefoon te pakken voor een overleg. Ook in ons medisch risicomanagement ontwikkelen we instrumenten om juist de helende cultuur te introduceren.

Al deze ontwikkelingen komen samen in ons jubileumcongres op 21 april aanstaande: Beter door vertrouwen, op zoek naar de menselijke maat in een complexe wereld.

Wij hopen je daar te zien!

Programma en tickets

Arnoud van Schaik, directeur MediRisk

01 maart 2022